SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3475 >>

DEVAM: 19- HUMMA (HASTALlğı ATEŞi) CEHENNEM'İN HARARETİNDEN (BİR PARÇA) DIR, SİZ ONU SU İLE SOĞUTUNUZ, BABI

 

حدّثنا أَبُو سَلَمَةَ يَحْيَى بْنُ خَلَفٍ. حدّثنا عَبْدُ الأَعْلَى عَنْ سَعِيدٍ، عَنْ قَتَادَةَ، عَنِ الْحَسَنِ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ:  ((الْحُمَّى كِيرٌ مِنْ كِيرِ جَهَنَّمَ. فَنَحُّوهَا عَنْكُمْ بِالْمَاءِ الْبَارِدِ)).

 

في الزوائد: إسناده صحيح ورجاله ثقات.

 

Ebû Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Humma (hastalığı) cehennemin körüklerinden bir körüktür. Siz onu soğuk su ile kendinizden uzaklaştırınız.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi sahih olup ravilerl sika zatlardır.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu babın ilk hadisini Buhari, Müslim ve Tirmizi de rivayet etmişlerdir. İbn-i Ömer (r.a.)'ın hadisi ise Buhari, Müslim, Nesai ve Ahmed tarafından da rivayet edilmiştir. Rafi (r.a.)'ın hadisini Buhari. Müslim ve Tirmizi de rivayet etmişlerdir. Ancak onların rivayetlerinde hadisin İbn-i Ammar (r.a.) ile ilgili kısmı yoktur. Esma (r.anha)'nın hadisine gelince bunu Buhari ile Müslim de rivayet etmişlerdir.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisi, notta belirtildiği gibi Zevaid nevindendir.

 

Hadislerde geçen bazı kelimeleri açıklayalım: Feyh: Hararetin şiddeti, yayılması ve yükselmesi manalanna gelir.

Va'k: Humma hastalığı hararetinin şiddetinden duyulan ıstıraptır. Bu ıstıraba tutulan hastaya da Mevüke denilir.

Ceyb: Elbisenin yakasıdır. Kir ise demireinin kullandığı kürüktür.

Humma hastalığının soğuk su ile tedavi edilmesi Tıbb-i Nebevi'dendir. Resül-i Ekrem (s.a.v.) hummalı kişinin vücüduna su serpilmesini tavsiye buyurmuş olmasına Esma (r.anha)'nın uygulaması işaret etmektedir. Zamammızın tabibleri de genellikle hummalarda bu tedavi şeklini kabul ve tavsiye etmektedir.

 

Bu hadisler müteaddid şekillerde yorumlanmıştır. Alimlerin bir kısmı Esma (r.anha)'nın uygulaması biçiminde yorumlamışlardır. Yani humma hastalığına yakalanan kişinin yakası ile vücüdu arasına su serpmek süretiyle tedavi etmektir.

 

Sindi'nin naklen beyanına göre el-Enbari de: Bundan maksad hastanın şifaya kavuşması için suyu sadaka etmektir. Çünkü en faziletli sadaka susamış kimseleri suvarmaktır, demiştir. Fakat bu yorum, hadislerin zahirine uygun değildir.

Sindi bu arada: Bir adam bu hadisleri yanlış yorumlayarak humma hastalığına tutulmuş iken gidip yıkamyor ve bu yüzden fenalaşıp bir tehlikeyi atlattıktan sonra: Bu tedavi uygun değildir, demek suretiyle büyük bir hataya düşüyor. Çünkü o adam hadisten kasdedilen manayı bilmediği için yanlış hareket etmiş, şeklinde bilgi veriyor.

Bazı ilim adamları da: Humma hastalığı çeşitlidir. Hastanın vücuduna su serpmek bu hastalığın bazı çeşitleri için yararlıdır. Hicaz humması bu nevidendir. Bu hadisler bu nevi hummalar içindir. Nitekim Nebi (s.a.v.), yakalandığı son humma hastalığında mübarek vücuduna su döktürmüştür. derler.

 

''Humma hastalığı cehennem hararetinin şiddetinden bir parçadır'' ifadesi iki şekilde yorumlanmıştır :

 

Bir kavle göre bundan maksad anılan hastalığın hararetini cehennemin hanlretine benzetmektir ve insanların dikkatini cehennemin şiddetine çekmektir. Diğer bir görüşe göre bu ifade hakik' manada kullanılmıştır. Ya'la hummalı kişinin vücudunda meydana gelen hararet gerçekten cehennem'in hararetinden bir parçadır. Allah Teala bir takım sebeblerle bu hararetin meydana gelmesini takdir buyurmuştur ki insanlar bundan ibret alsın. Nasıl ki dünyada görülen bir takım sevinçler ve lezzetler cennetin nimetlerindendir. Allah bunu da örnek ve teşvik için yaratmıştır.

 

Daha geniş bilgi almak için Tirmizi'nin Tıb kitabında rivayet ettiği bu hadislerin izahına ait Tuhfe'nin ilgili babına müracaat edilebilir.